Dragii Șoimului, e acel moment din an când toată lumea își dă ceasul cu o oră înapoi pentru a trece la orarul de iarnă. Adică începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, ora patru dimineață devine ora trei.
Da, știe Șoimul că asta înseamnă o oră în plus de somn în așternuturile albe și proaspete de la Vilă și de la Hotel, dar mai înseamnă în același timp și atenție sporită – ca să nu uitați să vă potriviți ceasurile de mână și deștăptătoarele, pentru a nu pierde trenuri de întoarcere, a nu încurca orele de întâlnire cu prietenii sau chiar orarul telecabinei 🙂
Pentru că la Piatra Șoimului ceasurile curg într-un fel anume, care te poate face să uiți de rigorile orelor fixe, Șoimul a considerat nimerit să vă reamintească de acest moment și ne-a rugat și să vă dăm câteva sfaturi pentru a face trecerea cât mai ușoară.
De exemplu, nu e nevoie să așteptați ora patru dimineață pentru a da ceasurile în urmă. O puteți face exact înainte de culcare. În felul acesta duminică dimineață vă veți trezi la ora potrivită – nici prea devreme, nici prea târziu, ci când trebuie pentru o cafea gustoasă și aromată în Kuib.
De asemenea, dacă aveți un bioritm foarte precis, care vă dă trezirea automat după un anumit număr de ore, puteți profita de ocazie pentru a vă duce la culcare cu un ceas masi târziu. În felul acesta în noaptea de sămbătă veți dormi exact același număr de ore ca de obicei.
Nu trageți nici un pui de somn sâmbătă după-amiază. Mai bine profitați de ziua frumoasă și ieșiți la o plimbare relaxată prin Sinaia. La întoarcere veți constata că aerul tare de munte și mișcarea vă vor fi ostenit numai bine pentru o odihnă tihnită și o tranziție lină la noul orar.
Iar dacă sunteți sub acoperișul Șoimului cu un bebe mic, stați fără grijă – cei mici se adaptează ușor la schimbările de orar. Tot ce riscați e ca a doua zi să vă dea trezirea mai devreme – însă cum va fi week-end, duminică, cu timp de bine și relaxare, nu crede Șoimul că vor fi probleme 🙂
Trecerea la orarul de iarnă este de fapt o „revenire” la orarul „normal”. Ora de vară este folosită pentru a economisi energia electrică si a profita mai bine de lumina soarelui. O consecință directă a introducerii sale este pe lângă aspectul economic, scăderea numărului de accidente, deoarece șofatul pe lumină naturală este mai sigur.
Ideea a decalării ceasurilor fost pusă prima dată în aplicare în Germania în timpul Primului Război Mondial, apui de către Marea Britanie și ulterior de Statele Unite. Astăzi, din ce-a citit Șoimul, sistemul este folosit în vreo 70 de țări. La noi s-a aplicat cu întreruperi și la diferite ore – Șoimul, de exemplu, își aduce aminte de anii în care schimbarea se făcea la miezul nopții și când ora 1 devenea ora 24.00.
Sistemul însă nu mulțumește pe toată lumea. Are Șoimul cunoștințe – crescători de vite de lapte – pentru care nicio zi nu e mai urâtă decât cea în care se schimbă ora. Pentru că văcuțele dau lapte bun la ore biologice fixe, iar un decalaj fie și de doar un ceas al programului de muls le poate afecta productivitatea.