Atracții Turistice
Sinaia înseamnă mai mult decât o stațiune montană. Orașul modern mai păstrează încă monumentele sale, semn al unei istorii încărcate de cultură. Vă invităm să descoperiți în continuare aceste obiective turistice și mai ales să le vizitați cu prima ocazie.
Castelul Peleș
Fără îndoială cea mai mare atracție turistică a orașului Sinaia, Castelul Peleș a fost construit de Carol I al României nu doar pentru a fi reședința de vară a regilor României, ci și un monument național care să marcheze victoria în războiul de Independență al României.
Pe lângă castel au mai fost construite: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina electrică și Vila Șipot. Un fapt inedit: Peleșul avea propria uzină electrică, fiind, de altfel, primul castel electrificat din Europa.
Castelul are 160 de camere și adăpostește una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme europene și orientale din secolele XIV–XVII. Frumusețea lemnăriei sculptate și vitraliile deosebite stârnesc admirația vizitatorilor. Curtea castelului în stil renascentist de tip Bramantes, cu fântână în mijloc, oferă vizitatorilor un spectacol vesel, cu plante, flori și fațade însuflețite de desene elegante. Castelul Peleș nu se vizitează în totalitate, ci numai holul de onoare, sala de recepție, sălile de arme, sala de consilii, sala florentină, Marele Salon și sala de teatru în stilul Ludovic XIV.
Program de vizitare: zilnic între orele 9.00 și 17.00, mai puțin lunea și marțea până la ora 11.00. Programul variază în funcție de sezonul turistic. Vizitele beneficiază de ghid în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, rusă, taxa de ghidaj fiind inclusă în taxa de intrare. Un tur durează aproximativ 45 de minute.
Distanță față de Piatra Șoimului: 15 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Castelul Pelișor
Castelul Pelișor a fost construit între anii 1889 și 1903 de regele Carol I și era destinat viitorului rege Ferdinand și reginei Maria. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință regală și poartă amprenta de netăgăduit a reginei Maria. Atât dormitorul de aur, cât biroul, sunt decorate în întregime după planurile și desenele reginei, cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit.
Pereții Camerei de aur sunt decorați cu frunze de ciulini, emblema Scoției, țara natală a reginei. La Pelișor au crescut copiii lor: viitorul rege Carol, Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Prințul Nicolae.
Program de vizitare: 15 mai-15 sept: marți 11-17; miercuri-duminică 9-17; luni închis; 16 sept-14 mai: miercuri 11-17; joi-duminică 9-17; luni, marți închis.
Distanță față de Piatra Șoimului: 15 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Economatul și Corpul de gardă
Economatul a fost inițial o casă modestă, dar care a fost refăcută mai târziu în stilul burgului german. Având un număr de 52 de camere, Economatul îi găzduia pe cei aproape 100 de demnitari și angajați ai curții regale. Ca și celelalte foste dependințe ale castelului Peleș, Economatul face parte astăzi din rețeaua hotelieră.
Distanță față de Piatra Șoimului: 15 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Casa Memorială George Enescu
Situată chiar în cartierul Cumpătu, vila „Luminiș“ a fost refugiul de odihnă și creație al lui George Enescu în perioada 1926–1946. Enescu nu a ales deloc întâmplător Sinaia. Aici era adesea invitat la Castelul Peleș de către regina Elisabeta, cea care i-a sprijinit activitatea muzicală.
Când veți vizita casa care face parte din patrimoniul național cultural, veți avea ocazia să vedeți pianul lui George Enescu, realizat la Lausanne, care i-a stat alături atât în concertele pe care le-a susținut, cât și în timpul perioadelor de creație artistică.
Program de vizitare: zilnic între orele 9.00 și 16.00. Lunea închis. Tel/fax: 0040-244-311-753.
Distanță față de Piatra Șoimului: La numai 3 minute de mers pe jos.
Cazinoul Sinaia
Este situat în parcul „Dimitrie Ghica“ și a fost construit tot la inițiativa regelui Carol I. Construcția începută în anul 1912, în același stil arhitectural cu cazinoul din Monte Carlo, a fost finalizată un an mai târziu, sub supravegherea arhitectului Petre Antonescu.
În prezent, cazinoul găzduiește numeroase conferințe, simpozioane, congrese și reuniuni naționale și internaționale, precum și manifestări culturale: expoziții de artă plastică și fotografie, lansări de carte, concerte și spectacole și altele.
Distanță față de Piatra Șoimului: 12 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Gările regale
Sinaia este singurul oraș din România care se poate mândri cu două gări regale. Cea veche a fost construită în anul 1886 pentru regele Carol I. În această gară oprea celebrul tren Orient Express. Cealaltă gară a fost construită în perioada 1938–1940 la comanda regelui Carol al II-lea, după planurile arhitectului Duiliu Marcu. Această clădire din piatră care poartă însemnele regale ale lui Carol al II-lea: dublul CC, vizibile și azi pe clanța ușilor, a fost rezervată exclusiv familiei regale și oaspeților săi. În salonul oficial de primire se găsește o frescă murală pătrată, reprezentând o vânătoare domnească cu 8 personaje în mărime naturală și poartă inscripția „Basarab Voievod secol XIV“. Din păcate, acest salon nu este deschis publicului.
Distanță față de Piatra Șoimului: La doar 5 minute de mers cu mașina.
Mănăstirea Sinaia
Ctitorită de Spătarul Mihail Cantacuzino la sfârșitul secolului al XVII-lea, după întoarcerea acestuia dintr-un pelerinaj pe Muntele Sinai, monumentul va primi varianta românizată a acestui nume, devenind Mănăstirea Sinaia. De-a lungul anilor mănăstirea a avut un rol de apărare și de protecție pentru drumul comercial din Valea Prahovei și de adăpost pentru nevoiașii zonei. Din cauza amplasării sale strategice, a suferit multe distrugeri, însă a rămas mereu în picioare.
Datorită arhitecturii de tip brâncovenesc și picturii originale, Mănăstirea Sinaia reprezintă un adevărat muzeu de artă și spiritualitate românească.
Distanță față de Piatra Șoimului: 20 minute (mers pe jos) sau 7 minute (cu mașina).
Parcul Dimitrie Ghica
Parcul „Dimitrie Ghica“ din Sinaia a fost înființat în anul 1881, fiind amenajat de arhitectul peisagist elvețian Eder, fiind un loc plăcut de promenadă printre arborii seculari. Aleile parcului sunt străjuite de busturile unor personalități care au locuit sau au vizitat orașul Sinaia, cum ar fi: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, dar și Dimitrie Ghica, un apropiat al Regelui Carol I. Aflat în inima orașului, parcul este adesea scena ideală pentru festivalurile ce au loc în Sinaia.
Distanță față de Piatra Șoimului: 20 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Muzeul Rezervației Bucegi
Muzeul situat în parcul „Dimitrie Ghica“ constituie o secție a Muzeului Județean de Științe ale Naturii Prahova. A fost înființat în anul 1976 de profesoara Margareta Moșneaga și găzduiește exemplare din flora și fauna munților Bucegi, specii rare și ocrotite, specii pe cale de dispariție și chiar dispărute. Muzeul pune la dispoziția vizitatorilor și o sală de expoziții temporare cu diverse tematici.
Programul de vizitare este zilnic între orele 9.00 și 19.00.
Distanță față de Piatra Șoimului: 20 minute (mers pe jos) sau 5 minute (cu mașina).
Muzeul de trenulețe în gara din Sinaia
Gara din Sinaia adăpostește expoziția de trenulețe „Colecție de micromodele feroviare active cu caracter permanent“. Această colecție a fost pusă la dispoziția publicului începând din septembrie 2009 de către familia Drera, pentru toți iubitorii căii ferate.
Colecția a fost completată de instalații vechi de locomotivă, ceasuri și telefoane din patrimoniul CFR. Printre alte curiozități, aici se află și limuzina Anei Pauker, care merge pe șine.
Ana Pauker a cumpărat un Mercedes, i-a montat roți speciale de tren, a blindat ușile cu plumb și l-a folosit pentru a circula pe calea ferată cu el. Muzeul este în plină dezvoltare, dorindu-se îmbogățirea colecțiilor în fiecare an.
Program de vizitare: zilnic între orele 10 și 18.
Distanță față de Piatra Șoimului: La numai 5 minute de mers cu mașina.