Sinaia la înălțime

Vă povestea Șoimul zilele trecute cum odată ajuns în parcul Dimitrie Ghica din centrul orașului Sinaia, turistul are două opțiuni – fie apucă pe drumul molcom spre poaiana Peleșului, fie ia pieptiș calea muntelui, spre Cote și spre platoul de șezătoarea al Babelor, sau poate chiar mai departe. Și cum la Piatra Șoimului nu suntem doar iubitori de istorie și arhitectură ieșită din mâna omului, ci și de vârf de munte, aer proaspăt și raze de soare, Șoimul va povesti în această postare despre calea odată aprigă, azi însă îmblânzită de mâna omului, dar încă deosebit de spectaculoasă ce urcă abrupt din Sinaia, de la poalele munților, spre Platoul Bucegi.

Platoul-Bucegi-Babele-Vreme-Insorita

Babele vesele pe vreme bună. Sursa foto: Shutterstock Stock Footage

Intre noi fie spus, calea spre Babe nu poate fi nicidecum oablă, mai ales pe vreme de iarnă, când chiar și pe soare și senin, vântul poate tăia răsuflarea într-o clipită. Aceasta cale trebuie, asemeni tuturor lucrurilor înțelepțite de vremuri, parcursă cu capul bine înfipt între aripi, pardon umeri, altfel muntele te fură și nu te mai aduce înapoi. Dar acum e vară, căile muntelui sunt deschise și primitoare iar vremea ține cu turistul, fie el și mai neexperimentat.

Prin Sinaia

Una dintre variantele de drum către Babe urcă pe drumuri șerpuite din centrul orașului până la Aleea Telegondolei, apoi pe fir lin suspendat până la Cota 1400, de unde telecabina îi ia pe turiști pentru a-i urca până la Cota 2000. De aici trebuie să te bazezi pe propriile picioare pentru a ajunge la Vf. Furnica, a coborî la Piatra Arsă și a urca apoi în sfârșit pe Platoul Babelor.

A doua variantă urcă direct cu Telecabina din centrul orașului – într-o primă etapă până la Cota 1400. Apoi, încă o dată cu telecabina, până la Cota 2000, de unde aceleași picioare vrednice (sau aripile, în cazul Șoimului) vă vor purta spre Vf. Furnica, Piatra Arsă și la Babe.

Șoimul vă va povesti ambele variante și va presăra drumul cu dichisul și detaliile practice atât de necesare turistului modern iubitor de munte însă neînzestrat cu prea multă experiență pe coastele acestuia. Să purcedem dară.

Până la telegondolă

Aventura începe, ca mai toate aventurile turistice din Sinaia de altfel, din fața parcului Dimitrie Ghica, unde Șoimul v-a învățat cu ceva vreme în urmă să faceți un mic popas înainte de a porni la drum. Sfat cu atât mai valabil dacă sosiți în oraș venind dinspre noi – Complexul Piatra Șoimului. După ce răsuflați un pic la umbra copacilor din parc, e timpul fie să chemați un taxi și să săriți complet peste segmentul pedestru al drumului până la telegondolă, fie să o porniți lejer la picior pe Bulevardul Carol I, în sens invers față de cum mergeți spre Peleș, cale de vreo 300 de metri, până la micul sens giratoriu de unde se naște Strada Aostă. Aceasta ne va purta o bună parte a primei etape a drumului, spre stația terminus din Sinaia a Telegondolei.

Taxiul vă va lăsa, contra unei sume modice, direct la Telegondolă, în doar câteva minute.

Dacă însă vreți să faceți mișcare – vă așteaptă un drum de aproape 2 km – urmați drumul asfaltat al Străzii Aosta până la intersecția cu Strada Șoimului în dreptul vilei Marald. Dacă este încă dimineață, sigur vă veți bucura pe drum de adierea vântului și de lumina soarelui, care pică pe acoperișurile caselor și printre copaci în unghiuri absolut surprinzătoare, proaspete.

Traseu-Stra-Aosta-Str-Soimului-Aleea-Telegondolei

Traseul prin Sinaia către stația terminus a telegondolei. Sursa foto: Google Maps

În fața vilei Marald puteți face un mic popas – sunteți practic la jumătatea drumului prin oraș. Dacă priviți spre stânga dvs. cum urcați, veți putea vedea nu foarte departe, de partea cealaltă a văii râului Prahova, trei coaste de deal, două dintre ele complet împădurite, de un verde întunecat, foarte plăcut și odihnitor vederii. Din spatele lor, la vreme de întuneric și în perioada potrivită, răsare una din cele mai frumoase luni pline pe care Șoimul le-a văzut în Sinaia fără să fie în aer.

Dar nu e vreme de zăbavă. Frumuseți încă și mai spectaculoase ne așteaptă pe parcurs.

Strada Șoimului – degeaba spun cârcotașii că aș avea ceva de a face cu această stradă, corespondența dintre numele noastre este pură coincidență – va prelua binevoitoare orice drumeț și-l va lăsa, după doar căteva cotituri, pe micul platou al telegondolei sau la Cota 1.000, cum mai este cunoscut locul.

Cu Telegondola spre Cota 1.400

Telegondola din Sinaia este una dintre cele mai moderne și sigure mijloace de transport de acest tip din țară. Clădirile celor două stații terminus sunt moderne și învelite în metal, iar gondolele în sine – nu mai puțin de 34 la număr, fiecare cu o capacitate de 8 pasageri – sunt date cu o vopsea veselă, aproape sigur numită fucsia sau ceva asemănător. Întreaga instalație transportă până la 1700 de turiști pe oră, cu o viteză de maxim 6 metri pe secundă, însă doar în perioadele aglomerate.

În restul timpului, ascensiunea spre cota 1.400 se face lin și aproape fără nicio hurducătură. Priveliștile care se deschid ochiului sunt de-a dreptul impresionante, mai ales că pe la jumătatea urcușului toată Sinaia se dezvăluie privirii de la înălțime, străjuită de-a dreapta (la urcare) de silueta Peleșului. Avantajul telegondolei îl constituie băncile confortabile de pe care poate fi admirat întregul spectacol, care durează aproximativ 20 de minute, poate mai puțin.

Telegondola-Vedere-Panoramica
Imagini cu Telegondola din Sinaia: îmbarcare si imagini de pe traseu. Sursa foto: pagina de FB Telegondola Sinaia

Telegondola-Sinaia-Imbarcare-1024x681
Imagini cu Telegondola din Sinaia: îmbarcare si imagini de pe traseu. Sursa foto: pagina de FB Telegondola Sinaia

Telegondola-Vedere-Panoramica-2-1024x667
Imagini cu Telegondola din Sinaia: îmbarcare si imagini de pe traseu. Sursa foto: pagina de FB Telegondola Sinaia

ncepând cu data de 1 august, telegondola funcționează de luni până joi între orele 9 dimineața și 5 după amiaza. Atenție însă, marțea programul începe la ora prânzului (12.00) iar vinerea, sâmbăta și duminică, programul normal se prelungește cu două ore, pînă la șapte seara. Biletele dus întors (până la cota 1.400 și înapoi) costă 34 de lei iar cele doar dus costă 20 de lei. Pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani autoritățile locale practică reduceri de tarife, astfel încât un bilet dus costă numai 13 lei iar unul dus întors 25 de lei.

După suișul lin al telegondolei, unele urechi mai sensibile vor resimți cu siguranță diferența de altitudine, sub forma presiunii crescute din urechi. De aceea, chiar cu riscul de a părea caraghioși, Șoimul îi sfătuiește pe turiști să caște bine gurile. Iar dacă cineva protestează, poate folosi oricând scuza perfect credibilă a peisajului 🙂

Din Sinaia în sus, pieptiș, cu telecabina

Credeați că Șoimul a uitat de turiștii care vor să înceapă direct cu senzațiile tari ale ascensiunii abrupte cu telecabina? Ei bine, nu! A pregătit și pentru ei câteva sfaturi și imagini, pentru a le trezi și mai tare pofta de aventură la înălțime. Drumul lor e poate și mai aproape de inima Șoimului, pentru că tare mai aduce cu urcușul pe curenți abrupți, șlefuitori de munte, pe care acesta navighează în timpul zborurilor sale prin Bucegi.

Drumul lor începe de la punctul terminus din Sinaia al telecabinei, la care se ajunge tot din fața parcului Dimitrie Ghica, pe Bulevardul Carol I, preț de aproape 400 de metri, până la intersecția cu Strada Cuza Vodă. De aici până la stația telecabinei e doar o azvărlitură de băț.

Harta-Telecabina-Din-Sinaia-Str.-Cuza-Voda-Google-Maps-1024x610

Traseul prin Sinaia catre punctul terminus al telecabinei – Sursa foto: Google Maps

Dacă în cazul telegondolei vorbim de un proiect modern, inaugurat în 2007, în cazul telecabinei e vorba de un proiect ce funcționează încă din anul 1976 și a cărui construcție are la bază un schimb de experiență cu una dintre cele mai cunoscute firme italiene de pe piața vehiculelor cu tracțiune prin cablu de tip funicular.

telecabina-sinaia_ok

Cladirea Telecabinei din Sinaia

Traseul telecabinei este diferit de cel al telegondolei și pe alocuri mai abrupt, iar cabinele în sine nu sunt nicidecum la fel de comfortabile. Se stă în picioare – fapt ce nu prea favorizează fotografiile. Poate doar dacă ai norocul sa apuci un loc lângă fereastră. Imediat după plecare în cabină se întâmplă să se lase brusc tăcerea. Șoimul nu știe dacă efectul are loc sub influența peisajului magnific sau din ușoara nervozitate ce cuprinde pasagerii ce vor să se vadă ajunși mai repede la capătul de sus al firului. Cert este că senzația dispare repede și în locul ei se instalează un sentiment de admirație profundă pentru frumusețea naturii.

Similar urcării cu telegondola, ascensiunea cu telecabina durează aproximativ 25 de minute. Prețurile sunt un pic mai piperate și variază în funcție de până unde vreți să urcați astfel:

Preturi-Telecabina-Sinaia-1024x177

Preturi Telecabina Sinaia

… însă pentru cine nu beneficiază de aripile Șoimului, este o bună oportunitate de a vedea întregul peisaj de la înălțime.

Telecabina din Sinaia funcționează de marți până vineri între orele 8.30 dimineața și 4 după-amiaza iar în week-enduri până la ora 17.00. Ultima telecabină pleacă din Sinaia spre cota 1400 la ora 3 și jumătate după-amiaza.

Cota 1400 este primul loc de popas pe care Șoimul vi-l propune, dar unde vă sfătuiește să nu zăboviți prea mult dacă vreți să ajungeți sus la Babe – poate doar pentru a admira un pic peisajul. Priviți deci în jur câteva momente, umpleți-vă plămânii cu aer proaspăt și intrați în stația telecabinei pentru a urca mai departe, spre Cota 2.000, de unde începe adevărata aventură. Ascensiunea durează cam jumătate de oră de la îmbarcare și se petrece sub același imperiu al tăcerii în fața peisajului minunat care continuă să îi uimească chiar și pe cei care nu sunt la primul drum de acest fel.

La Cota 2000

Sus la Cota 2000, chiar în clădirea telecabinei, se află un deja faimos restaurant, care îndârjește turiștii în contradicții despre care cum ar fi cel mai bun restaurtant de pe Valea Prahovei. Se numește „La Ceaunul Crăpat” iar mâncare este cu specific tradițional românesc.

Cum Șoimul a avut grijă ca oaspeții săi să aibă parte de un mic dejun cu bunătățuri la discreție în Kuib, se va mulțumi doar să comenteze un pic malițios că acestui loc macar poezia numelui nu i-o poate contesta nimeni. Vederea care se deschide de pe terasa restaurantului este dătătoare de plăcuți fiori, după cum puteți vedea și din imagine. Pentru splendoarea peisajului, stați preț de un suc la una din mesele de pe terasă și bucurați-vă de sentimentul olimpian de a avea lumea așternută la picioare.

La-Ceaunul-Crapat-Cristian-Sutu

Vedere de pe terasa restaurantului La Ceaunul Crăpat de la Cota 2.000 – Sursa imagine Cristian Șuțu

La opincă spre Babe

Din acest punct lăsăm în urmă civilizația. Ieșim din clădirea telecabinei și cotim ușor dreapta pe drumul complet neamenajat ce se deschide la câțiva metri mai încolo. Pașii ne duc în pantă pe un platou de unde se poate admira în depărtare vârful Caraiman și Crucea Eroilor. O privim scurt, dar nu zăbovim și căutăm marcajul galben al traseului ce ne va conduce întâi spre Vârful Furnica, apoi la Piatra Arsă și în sfârșit la Bebele – traseu lejer ce poate fi parcurs la pas, fără echipament special pe timpul verii, preț de două ore, două ore și jumătate.

Banda-GalbenaTraseul cu banda galbenă – Sursa imagine: www.imagesandwordsblog.ro

Babe cu Broboade Roșii

Dacă vremea e încă frumoasă, odată ajunși la destinație, ne vom putea bucura mai ușor de broboadele și fustele roșii pe care Babele le poartă din când în când, când le plac lor turiștii sosiți în vizită.

BabecuPalarii-Rosii-www.vacantelemele.wordpress.org_

Babe gătite cu pălării roșii – vacantelemele.wordpress.com

Deși par ele cam fioroase la prima vedere, dacă le rugăm frumos, Babele ne vor lăsă să le facem poze și să ne tragem sufletul după atâta mers pe jos, pe lângă poalele lor.

La întoarcere

Credeați că vă lasă Șoimul în vârf de munte? Nicicum. V-a luat teferi și nevătămați din Sinaia și așa vrea să vă aducă înapoi. Marcajul galben vă va ghida pașii pe calea de întoarcere până la Cota 2000, de unde telecabina vă va prelua pentru a vă lăsa direct în Sinaia.

Suntem convinși că întreaga aventură v-a provocat foame. De aceea vă sfătuim să săriți într-un taxi și să vă îndreptați spre Kuib și Piatra Șoimului, unde Valentin, bucătarul noștru, vă așteaptă cu mese întinse și inima deschisă.

CPS-Kuib-1024x678