Ai o zi liberă? Dă o fugă la Sinaia! Te sfătuim cum să te relaxezi activ!

ar dacă ne-ai ales pe noi, la Piatra Șoimului, ca bază principală a operațiunilor tale de relaxare în Sinaia, cu atât mai bine. Pentru că am pregătit pentru tine un mic traseu turistic ce pornește din pragul nostru, trece prin câteva obiective importante și are grijă să te întoarcă, plin de energie pozitivă, tot la noi în Kuib, unde totul e pregătit să te răsfețe cu bucate alese și vinuri licoroase. Să începem dar 🙂

Vila Luminiș

Casa-Memoriala-George-Enescu-Sinaia-1024x693
Casa Memoriala George Enescu – Sursa foto: Wikipedia

Drumul ce pornește din pragul nostru oprește întâi la Casa Memorială George Enescu. Cititorii atenți ai blogului nostru își amintesc că am mai vorbit despre ea, cu nu foarte mult timp în urmă. Este casa pe care compozitorul a construit-o după planuri proprii, ca refugiu unde să se poate dedica netulburat muzicii și pe care a denumit-o poetic „Vila Luminis”. Acest prim popas este ideal pentru drumețul pus pe vizitat Sinaia cu plecare de la Piatra Șoimului deoarece este deschis zilnic, cu excepția zilelor de luni, începând cu 10 dimineața până la 5 după-amiaza.

Dacă ești fascinat de personalitatea lui Enescu sau doar de detaliile vieții din apropierea curții regale din acea perioadă, ghizii Casei Memoriale îți stau la dispoziție cu amabilitate pentru a răspunde la tot felul de întrebări legate de personalitatea marelui compozitor sau de stilul de viață al epocii, reflectat în mobilierul și decorațiunile locuinței artistului.

Vizita la Vila Luminiș poate dura între o jumătate și trei sferturi de oră, în funcție și de cât de aglomerat este locul în ziua respectivă. Dacă ajungi la început de săptămână sunt șanse mari ca tu și grupul tău să fiți singurii vizitatori la acel moment.

În centrul orașului

Main building in Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Dimitrie Ghica – Sursa foto: John Menard, Flickr

Dacă totuși ai ales să parcurgi drumul la picior, acesta te va lăsa exact în centrul orașului, în apropierea parcului Dimitrie Ghica, după aproximativ o jumătate de oră de mers, poate chiar mai repede. Parcul este cel mai important reper al turiștilor ce bat orașul la picior și în același timp punctul de plecare spre majoritatea direcțiilor de interes din Sinaia.

Aici Șoimul vă sfătuiește să petreceți cel puțin un ceas. Să vă așezați pe o bancă din apropierea fântânii și să vă lasați de învăluiți de răcoarea ispititoare ce se răspândește pe alei și printre copaci.

Dacă priviți cu atenție în jur, sigur veți avea ocazia să faceți cunoștință cu unul – sau cu mai mulți – din locuitorii permanenți ai parcului – veverițe simpatice cu ochi mărgelați și coada stufoasă, în permanentă mișcare după alune sau după ce le mai pică de la turiști.

O să ziceți că Șoimului i se par simpatice pentru că le mai și papă din când în când, și că astfel are toate motivele să fie subiectiv. Șoimul profită însă de ocazie pentru a dezminți orice zvon pe această temă. Șoimul nu papă decât în Kuib, iar acolo meniul este la vedere, îl poate consulta oricine și depune mărturie că nu e nici urmă de veveriță în el 🙂

Spre Peleș

Din parcul Dimitrie Ghica ai practic două opțiuni: ori ești amator de mișcare și exercițiu fizic și atunci pornești spre telecabină și Cota 1.400, ori esti amator de locuri de vizitat. Șoimul a ales astăzi pentru voi a doua variantă, și vă va conduce spre Castelul Peleș, cu fratele său mai mic, Pelișorul, și complexul turistic La Tunuri, denumit astfel după faimoasele…. tunuri 🙂 care îl străjuiesc și unde mulți dintre turiști aleg să-și facă poze în atitudini marțiale.

Drumul până la Peleș începe din Bulevardul Carol I și continuă pe Bulevardul Ferdinand până într-o mică rotondă de unde izvorăște Aleea Peleșului.

Harta-Parc

Punctul de plecare al Aleii Peleșului – Sursa Foto: Google Maps

… pe Calea Regală

Aleea Peleșului este un drum cu adevărat fermecător. Restaurată relativ recent de către autoritățile județene, ea pune un pic la încercare siguranța pasului și hotărârea inimii – accesul cu mașina este interzis – dar peisajul compensează în întregime efortul și șterge din minte orice altceva cu excepția înălțimii de catedrală gotică a copacilor ce o străjuiesc de o parte și de alta. Pe partea stângă a drumului vei intui mai mult susurul Pârâului Peleș prin valea unde și-a tăiat matcă, iar în dreapta vei vedea coasta acoperită de mușchi și întărită cu piatră a dealului pe care îl ocolești spre a ajunge în curtea castelului. Iar dacă ai un pic de imaginație, poți chiar să auzi ecou de pas potcovit și roată de trăsură răsunând pe bazaltul cubic al drumului.

Înainte de a ocoli dealul spre curtea palatului, Aleea Peleșului adăpostește în răcoarea și toleranța sa un mic târg meșteșugăresc de produse din toate colțurile țării – unele mai tradiționale, altele mai puțin. Șoimul vă lasă să vă preumblați în voie printre căsuțele din scânduri de lemn crud date cu baiț, de unde puteți cumpără, la întoarcere, pe lângă mărunțișuri de tot felul, și fețe de masă macrame lucrate migălos de mână sau costume tradiționale românești cu țesătură manuală.

Cabane-Mestesugari

Cabane Mestesugari pe Aleea Carmen Sylva – Sursa Foto: Silviu Gogulescu, Panoramio

La Tunuri

Transformată de acum în Aleea Carmen Sylva (pseudonim literar artistic al Reginei Elisabeta, soția Regelui Carol I), Aleea Peleșului cotește maiestuos spre dreapta, pe lângă Bastion, înainte de a intra, în linie dreaptă, în curtea castelului. Odată ajunși aici, este probabil trecut de prânz și soarele cam arde, așa că, înainte de a intra să vizitați, puteți face un mic popas pentru o prăjitură sau o băutură răcoritoare la Vila Economat sau Complexul La Tunuri, cum mai este cunoscut. Acesta face parte din adăugirile ulterioare la construcția principală a castelului, care a fost definitivat în jurul anului 1913. Așezată oarecum în diagonală, pe partea stângă a Peleșului, Vila Economat are o vedere extraordinar de frumoasă asupra palatului, de care Șoimul vă sfătuiește să profitați neapărat.

La-Tunuri-2-1024x536

Terasa Vilei Economat sau Complexul La Tunuri – Sursa Foto: caferegalpeles.ro

Pe platforma de piatră din față complexului este amenajată Cafeneaua Regală, unde pot fi cumpărate băuturi răcoritoare, prăjituri sau produse de patiserie. Încercați, dacă puteți și nu este foarte aglomerat, să vă așezați la una din mesele din apropierea tunurilor. De aici vederea spre Peleș este excelentă și veți avea și avantajul de a nu avea soarele în ochi. Pentru că, nu e așa, nu oricine are ochi de Șoim să înfrunte soarele ca de la egal la egal.

Peleșul și Pelișorul

Șoimul știe că vorbele nu pot face dreptate frumuseții Peleșului pe dinafară, și cu atât mai puțin pe dinăuntru. De aceea nu va stărui să vă povestească chiar el ce și cum, ci va lăsă această treabă în seama ghizilor turistici foarte competenți.

Aflat în proprietatea Familiei Regale și administrat de Ministerul Culturii, Peleșul poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 9 dimineața și 5 după-amiază, în zilele de marți între 11 dimineața și 5 după-amiază, în timp ce lunea castelul este închis.

Camil_Iamandescu-Castelul_Peles-1024x737

Castelul Peleș – Sursa Foto: Camil Iamandescu, Wikipedia

De asemenea, palatul nu poate fi vizitat pe parcursul lunii noiembrie a fiecărui an – perioadă în care are loc curățenia generală și activități de restaurare. Taxa de vizitare variază între RON 20 și RON 50 în funcție de decizia de a vizita doar parterul castelului sau parterul împreună cu primul etaj. Durata unui tur variază de asemenea între 45 de minute pentru vizitarea parterului și 90 de minute pentru vizitarea împreună a parterului și a primului etaj.

Intrarea în palat se face în grupuri consecutive, la intervale de 10 minute, în funcție de limba în care este oferit turul. Odată ce un grup este complet, aceleiași limbi îi vine din nou rândul după aproximativ 30 de minute. Dacă cumva ați ajuns mai târziu puteți, în timp ce așteptați, să vizitați grădina Palatului sau să petreceți câteva minute pe una din băncile din curtea exterioară.

Pelișorul este fratele mai mic al Peleșului, iar construcția sa a fost finalizată în 1902. Versiune mai mică și mai intimă a Peleșului, palatul a fost oferit în dar de către Regele Carol I pentru Principele Moștenitor Ferdinand și soția sa, viitoarea Regină Maria a României.

SONY DSC

Castelul Pelișor – Sursa Foto: Gaspar Ros, Wikimedia

Pînă pe data de 15 septembrie Pelișorul poate fi vizitat de miercuri până duminică între 09 dimineața și 5 după-amiaza, marțea între 11 dimineata si 5 după-amiază în timp ce lunea muzeul este închis. Pe perioada iernii Pelișorul poate fi vizitat doar de miercuri până duminică între 11 dimineața și 5 după-amiază, lunea și marțea fiind închis. În mods similar cu Peleșul, Pelișorul este închis pentru curățenie sau restaurare în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie. Taxa de vizitare este de RON 20 iar durata unui tur este de aproximativ 35 – 40 de minute pentru tot castelul.

… și înapoi în Kuib

Ei, acum că v-a delectat sufletul cu tot ce are mai frumos și mai prețios Sinaia, Șoimul simte că în sfârșit meritați o pauză. Drumul de întoarcere este un pic mai ușor, deoarece coboară cu o pantă lină. Ca să nu repetați traseul, puteți coborî în oraș pe drumul ce trece pe lângă Mânăstirea Sinaia, iar de acolo înapoi în parcul Dimitrie Ghica, de unde un taxi vă poate întoarce în camerele răcoroase de la Piatra Șoimului. Aici vă puteți pregăti pentru un moment cel puțin la fel de important al zilei ca și vizitarea Peleșului, și anume cina în Kuib 🙂

Terasa-Restaurant-Kuib-1024x678