Iaurtul grecesc și focul din cuhnie

Dragii noștri, nu s-a gândit Șoimul niciodată că va face poezie culinară pe blog – la urma urmei el e o pasăre pragmatică, ocupată cu vânătoarea și primitul de oaspeți, care își consumă prada în principal crudă, și pe cale de consecință este neinteresat de focul din cuhnie. De data asta însă nu are încotro.

Valentin, prea talentatul chef din Kuib, nu-i dă de ales. Desertul vedetă pregătit pentru acest sfârșit de săptămână este atât de gustos și arătos încât trebuie să-i dedice un articol separat pe blog. E vorba de un minunat iaurt grecesc cu nu mai putin de 4 opțiuni de toping: dulceață de vișine, de afine, miere și miez de nucă.

Le ia Șoimul în parte la prezentat, pentru că fiecare versiune deschide un adevărat univers de senzații pe cerul gurii – sau al ciocului, după caz 🙂

Iaurtul-Grecesc-si-Cele-ale-Sale-Patru-Topinguri-1024x768

Iaurtul Grecesc si Cele ale Sale Patru Topinguri – Copyright © Complex Piatra Șoimului 2015

Iaurtul e după o rețetă grecească, doar de Valentin știută, cremos și desfătător la vedere, asezonat la montaj cu o frunză proaspătă de mentă. În versiunea cu dulceață de vișine, el capătă arome dulci-acrișoare, care mângăie sufletul și trimit cu gândul la soare vesel de mai, pe coaste leneșe de deal la ora amiezii. Cu toping din dulceață de afine, lucrurile se schimbă – aici avem arome de dumbrăvi ascunse în adânc de munte, unde soarele pătrunde arar și vântul doar dezmiardă. Cu toping din nuci – te pierzi în răcoarea unei seri de toamnă târzie în curte cu casă de bunici, iar de adaugi miere… sufletul se plimbă pe cărări ocolite, printre salcâmi grei de floare.

De nu s-ar cunoaște mai bine, ar zice Șoimul că face poezie. Dar nu e adevărat. Șoimul e pasăre pragmatică, ocupată cu vânătoarea și primitul de oaspeți, care își consumă prada în principal crudă și, pe cale de consecință, e neinteresat de focul din cuhnie…

Huh… pe cine vrea Șoimul să păcălească?

Încercați și voi în week-end acest desert magic, și spuneți-ne, vouă ce arome v-a trezit?