Pregătiri de iarnă în cămara cu dichis de la Piatra Șoimului

Vă aduceți aminte, dragii noștri, că povesteam cu ceva timp în urmă cum lucrurile se petrec așezat și cu socoteală aici la Piatra Șoimului? Ei bine, puține sunt locurile unde treaba e mai bine organizată ca în cămara Șoimului. Acum că septembrie s-a strecurat aproape în întregime din calendar, e timpul proviziilor pentru iarnă. Mai ales că o serie de pofticioși fără pereche – cine oare or fi aceia? 🙂 – au tot dat iama printre borcanele cu de toate puse anul trecut, pe toată perioada primăverii și a verii.

Așa că se scoboară Șoimul din vârf de munte pe pală rocoroasă de vânt, intră în bucătăria Kuib-ului și pune șorț alb de bucătar. Apoi încinge foc domol și pune la copt o frumusețe de vinete parfumate și dolofane, pe care le perpelește și le întoarce și le răsucește, să le mângâie focul bine pe toate părțile.

După, le curăță frumos de coajă și le întinde pe derdeluș din lemn curat, unde se odihnesc și pierd amăreala sucului. De aici totul se pierde în mister. Le adaugă Șoimul ceva ce numai el știe, așa, ferit de ochii curioșilor, și prepară cea mai zacuscă dintre toate prin părțile astea de munte. O pune frumos în borcane cu etichetă și capac vesel și o trimite însoțită de ucenici pe rafturile răcoroase, așternute cu alb, din cămară. Pe masă zacusca arată cam așa 🙂 Spuneți voi că nu vă face poftă!

 

Iar zacusca e doar o parte din poveste. Pentru că mai pregătește Șoimul pentru iarnă și dulcețuri din cele mai variate – fie de afine, de zmeură ori mure, sau fructe de pădure amestecate. Ca să nu mai vorbim de cea de gutui, al cărui parfum, culoare și delicatețe sunt greu de întrecut. Le pregătește Șoimul cu drag și când simte el că s-au legat cum trebuie toate cele, toarnă dulcețurile în borcane burticoase ținute înainte la cald și pe care le leagă apoi la gură și le etichetează – să știe Valentin să se descurce între ele, ca tare-s multe și arătoase.

Multe din deserturile pe care voi dragii noștri le gustați în KUib cu atâta plăcere, își datorează gustul deosebit acestor adevărate minuni din cămara Șoimului. Priviți-le doar cum arată pe prăjituri!

 

Iar asta nu e tot. În cămara Șoimului, pe rafturile solide de mai jos, pline ochi, se află borcanele cele mari cu murături, grele de vitamine, ce străjuiesc parcă drumul spre finețea dulcețurilor și aroma borcanelor de zacuscă de pe rafturile superioare. Înauntru stau aranjate frumos buchete distinse de conopidă albă, castraveciori crocanți și obraznici și gogoșari roșii îndopați cu varză. Cele mai mândre dintre ele au înauntru murături asortate, care odată scăpate din înghesuială vor face din farfuriile la care se potrivesc un adevărat spectacol pentru ochi și suflet. Iată și dovada că Șoimul nu se laudă.

 

Așadar, dragii noștri oaspeți, nu ezitați – ne-am pregătit în Kuib cu tot ce are mai bun de oferit acest vechi obicei al „provizionării pentru iarnă”. Vă așteptăm să ne vizitați și să gustați din bunătățurile păstrate în cămara cu dichis a Șoimului.